Ergens onderweg

Diep in de zee

Door het mysterieus verdwijnen van onze boeking voor de vlucht naar Bruneï, belanden we onverwacht in Sabah (het oosten van Maleisisch Borneo).

Onze eerste stop is in Kota Kinabalu, waar we naar Sapi varen voor een dagje zon, zee, strand en snorkelen. Een hele ervaring wanneer Chinezen in regenjas en moslima’s in volledige klederdracht, beiden met reddingsvest, het water in plonsen.

2

Van het strand naar de bergen. We verkennen het park rond Mount Kinabalu, meer dan 4000m hoog. We besluiten de top niet te beklimmen, misschien een volgende keer 😉 Deze keer geen regen in het regenwoud!

4

3

Door een kleine misrekening missen we, in ons afgelegen guesthouse, de festiviteiten van Chinees nieuwjaar. We merken wel degelijk dat het een feestdag is, de weinige bussen die de berg passeren zitten al helemaal vol. Na enkele uren wachten, besluiten we met onze 5 lotgenoten een minibus te huren. De minibus blijkt later niet meer dan een grote auto, met plaats voor 7, maar niet voor bagage. 4u later kruipen we verkrampt, maar opgelucht uit de auto. Uiteindelijk zijn we dan toch in Sepilok aangekomen.

Sepilok is voornamelijk bekend voor zijn rehabilitatie centrum voor oerang-oetang weesjes. De apen leven hier vrij in een reservaat. De jonge apen worden twee keer per dag op platformen in de jungle gevoederd. Waar de toeristen gretig naar komen kijken.

5

We brengen ook nog een bezoek aan het Rainforest Development Center, waar we tussen de boomtoppen wat wildlife proberen te spotten. We komen een oerang-oetang tegen, vele vogels en vreemde insecten.

6

We krijgen niet genoeg van al dat wildlife, dus we doen er nog een riviertochtje bij. Veel van deze exotische dieren verblijven in de slechts 100m jungle langs de rivier, een heel groot deel van het binnenland is jammer genoeg verdwenen voor de productie van palmolie. Voor de geïnteresseerden: http://saynotopalmoil.com

We hopen stiekem om enkele pygmee olifanten te zien, maar helaas. We moeten het stellen met neusapen, makaken, hornbills, kingfishers en nog van dat..

7
8

We verblijven, samen met onze nieuwe reisgezel, Meghan, bij een lokale familie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

We zijn ondertussen de vierde dag van het Chinese nieuwjaar en nog steeds zitten alle bussen vol. Gelukkig kunnen we na een tijdje wachten, een bus nemen tot aan het kruispunt naar onze volgende bestemming. Helaas zijn de zetels volzet, dus mogen we op de grond zitten. En ook deze keer kruipen we met z’n allen in een veel te klein busje om op onze bestemming te geraken.

Laatste stop in Borneo, Semporna. Gekend voor piraten, maar vooral voor Sipadan, één van de beste duikplaatsen ter wereld. We verblijven op een naburig eilandje, waar de schildpadden voor ons door zwemmen en de luxe resorts langs de lokale houten hutjes liggen. Onder water, bij Sipadan, wanen we onszelf in één of andere screensaver.. We zwemmen er tussen ontelbaar veel kleurrijke, grote en kleine vissen, haaien en schildpadden. Wauw!

9
10

en nog een zonsondergang om af te sluiten..

_MG_1663.CR2

Een gedachte aan “Diep in de zee