Ergens onderweg

Deeper Underground

We trekken weer even in noordelijke richting naar Phong Nha Ka Be National Park, bekend voor zijn grotten. We doen dit met een minibusje dat halfweg aan de Demilitarised Zone (DMZ) stopt en even later ook bij de Vinh Moc tunnels.

De stop was meer dan welkom, 12 westerlingen in een Aziatisch busje is niet comfortabel te noemen. Beenlengten verschillen!

De tunnels zijn tijdens de Vietnamoorlog uitgehouwen in de rotsen net voor de kust. In totaal ongeveer zo’n 1700m, met kamers, vergaderzaal, toilet, hospitaal, materniteit.. De tunnels boden op het hoogtepunt bescherming aan zo’n 600 mensen, dat valt heel moeilijk voor te stellen in die smalle gangen.

tunnels

Vinh Moc tunnels

In Phong Nha bezoeken we de Paradise cave, Dark cave en onderweg wat oorlogsgeschiedenis. Aangezien de belangrijkste bevoorradingsroutes  van de Vietnamoorlog door dit park lopen, was dit een strategisch punt, dat à volonté gebombardeerd is geweest door de Amerikanen. Het hele gebied is aan het herstellen, maar de sporen zijn nog zichtbaar en het opruimen van onontplofte bommen en mijnen is nog volop aan de gang. Zelfs onze gids heeft littekens opgelopen en vrienden verloren, door het spelen met een bom als kind.

paradise 1

Ka Be National park

In het park liggen ontelbare grotten waarvan velen nog ontdekt moeten worden. We beginnen met Paradise Cave, na een klim van 700m komen we bij een kleine opening in de bergwand. Maar wat er achterligt is fenomenaal! Een gigantische ‘hal’ en een pad dat je een kilometer ver doorheen de grot leidt. Zeer indrukwekkend om te zien.

paradise2

De 2de stop is aan Dark Cave. Tijd voor wat avontuur! Met zwembroek, klimgordel, helm met lampje en zwemvest aan steken we vanop 22m hoogte de rivier over hangend aan een zipline. Aan de overkant zwemmen we met z’n allen de grot in. Zoals de naam doet vermoeden is dat lampje op de helm meer dan welkom! Na een paar honderd meter gaan de zwemvesten uit en lopen we een eindje door nauwe gangetjes om in een modderpoel uit te komen. In het begin zijn we nog voorzichtig om niet te veel spatten modder op ons te krijgen, maar uiteindelijk liggen we gewoon te rollen in de modder. Net een groot bad chocomousse! Echt een zalig gevoel om in te drijven! Daarna zwemmen we nog een stukje, met de lampjes uit, in het pikdonker door de grot, een speciale ervaring…

Facebook-20141113-072348

Dark Cave

De volgende dag brengen we een bezoekje aan Phong Nha cave per boot. Het kleine gaatje in de rots leidt ons weer naar een enorme grot. Tijdens de oorlog was hier een hospitaal in ondergebracht en deed het dienst als opslagplaats. Een prachtig natuurfenomeen en tegelijkertijd een historisch monument. Moeilijk om zich voor te stellen wat er zich hier allemaal heeft afgespeeld…

phong na cave

15-_MG_0936

7 gedachtes aan “Deeper Underground

  1. Moeke

    ’t wordt alsmaar spectaculairder, jullie weten blijkbaar de pareltjes eruit te vissen.
    ik kijk alweer met spanning uit naar het volgende hoofstuk van de reportage.

    groetjes

  2. grote bolle zus

    ik ben fan van de dark cave! beetje surreële ervaring lijkt me?
    het avontuurlijk gehalte overstijgt alvast mijn verwachtingen!
    niet vergeten te rusten hé!
    x

  3. mama

    Het blijft spectaculair. Het is als een spannend boek, ben steeds nieuwsgierig naar het vervolg, papa trouwens ook.
    groetjes