Ergens onderweg

Holiday in Cambodia

Phnom Penh, de hoofdstad van Cambodja, voor lange tijd de parel van Azië, maar recent ook met een zwarte geschiedenis. In 1975 nam de Rode Khmer, onder leiding van Pol Pot, de stad over en begon aan de ontruiming van de inwoners en het vernietigen van externe invloeden op alle gebieden. Hierbij werd iedereen naar het platte land gestuurd om ‘nieuwe burgers’ te worden of werd gevangen genomen en/of vermoord.

Deze wrede periode wordt onder meer herdacht in een school, die toen dienst deed als gevangenis en nu als museum, en op de Killing Fields. Deze plaats lijkt op het eerste zicht een mooi parkje, maar met de geschiedenis en getuigenissen van de audiogids wordt alles meteen een stuk duisterder. Minstens 20000 mensen werden hier omgebracht en begraven. Het is slechts één van de vele Killing Fields van Cambodia.

pnom

In de blakende middagzon slepen we onszelf nog naar het Koninklijk paleis en zoeken we de rest van de namiddag verkoeling in een koffiebar, met airco, net om de hoek. We moeten duidelijk nog wat wennen aan de hitte.

pnom2

Ook op de volgende bestemming, Battambang, de rijstschuur van Cambodja, worden we geconfronteerd met de gruwel van de Rode Khmer. We bezoeken een tempel op een heuvel met mooi zicht op de rijstvelden. De heuvel wordt omringd door grotten, verschillende tempels en boeddha beelden, de ene al wat groter dan de andere. De aapjes slingeren hier in de bomen of luieren in de schaduw.

batamEnkele van deze grotten werden door de Rode Khmer gebruikt om lichamen te dumpen via de luchtgaten boven op de heuvel. Eén voor mannen, één voor vrouwen en één voor de kledij. Deze grotten zijn te bezoeken, beter bekend onder de naam Killing Caves, en ook hier tref je schedels en beenderen van de vele slachtoffers.

 

23-_MG_0611Uit een andere grot, Bat Cave, komen elke avond bij schemering duizenden vleermuizen naar buiten gevlogen. Samen met tientallen andere toeristen staan we 20 minuten naar een rots te staren om dan dit schouwspel te bewonderen.

 

24-_MG_0604

 

 

circusIn Battambang gingen we ook nog naar een leuke circusvoorstelling. ‘Phare Ponleu Selpak’ is een non profit organisatie die werkt met kwetsbare jongeren en hun familie via onder andere een gratis kunstopleiding.

2 keer per week treden de jongeren van de circus- en muziekschool op.

We zijn onder de indruk van wat deze 14 tot 16 jarige acrobaten allemaal presteren!

 

 

 

Vanuit Battambang nemen we de boot naar Siem Reap. Hierover later meer!

 

 

2 gedachtes aan “Holiday in Cambodia

 1. Wouter

  Hallo,
  Weer veel interessante verhalen… Leuk om jullie reisverslag in afleveringen te volgen!
  Veel groeten van ons 3

 2. Hasse

  Hallo meter,

  Mijn oogjes zijn nog net te vaak gesloten om jullie avonturen zelf te volgen, maar ze worden me wel voorgelezen bij het slapen gaan.
  Niet dat ze saai zijn… integendeel: ze doen me zoetjes dromen van alle mogelijkheden die er zijn in het leven. En misschien treed ik ooit wel eens in jouw voetsporen.

  Dikke zabber,

  Hasse